големина

големина
величина
* * *
големина́ ж
величина /размер/

Български-руски речник. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Смотреть что такое "големина" в других словарях:

 • големина — същ. размер, величина, обхват, обем, съдържание, вместимост същ. значение, важност същ. обширност същ. стелен, размери същ. маса същ. мярка …   Български синонимен речник

 • гигантизам — (грч. gigas) антроп, големина на телото што ја надминува значително нормапната големина на човечкото тело …   Macedonian dictionary

 • диференција — (лат. differentia) 1. разлика, различност 2. мат. разлика, дел за кој некоја големина е поголема или помала од друга големина 3. вишок, кусок, дефицит 4. несогласица, несогласување …   Macedonian dictionary

 • модул — (лат. modulus) 1. утврдена основна големина 2. арх. основна мера за утврдување на височини и растојанија (пропорции) 3. мат. и физ. должина на вектор апсолутна вредност на променлива или константна големина 4. калап, модел 5. пречник на метална… …   Macedonian dictionary

 • параметар — (грч. para, metron мера, мерило) 1. мат. а) големина од која зависи функцијата или обликот на кривата линија; 6) тетива во фокусот на пресечениот конус што стои вертикално во однос на главната оска 2. карактеристична големина во некој технолошки… …   Macedonian dictionary

 • функција — (лат. functio) 1. служба, звање јавна дејност, обврска, положба 2. мат. променлива големина што се менува во зависност од менувањето на некоја друга големина 3. биол. работа што ја врши некој орган 4. комп. самостојна програма или дел од програма …   Macedonian dictionary

 • Characters in Austin Powers — Austin Powers (Mike Myers) A British secret agent cryogenically frozen in 1967 and defrosted in 1997 in order to battle his arch enemy, Dr. Evil. Austin embodies all that is groovy in 1960s Britain and is irresistible to women, even when he… …   Wikipedia

 • ВЕЛИЧИНА ГОРОДА — показатель численности населения города (Болгарский язык; Български) големина на град (Чешский язык; Čeština) velikost města (Немецкий язык; Deutsch) Stadtgröße (Венгерский язык; Magyar) városnagyság (Монгольский язык) хотын хэмжээ (Польский… …   Строительный словарь

 • Европа — (грч. Europe) 1. мит. во старогрчката митологија: ќерка на феникискиот крал Агенор и сестра на Кадмо Зевс, претворајќи се во бик, ја грабнал и ја однел на својот грб на Крит каде што му станала жена и ги родила Минос, Сарпедон и Радамантис 2.… …   Macedonian dictionary

 • Мувиленд — (анг. Movieland) музеј на восочни фигури на филмски ѕвезди што го уредила некогашната позната филмска артистка Мери Пикфорд во 1962 година во паркот Буена недалеку од Лос Анџелес фигурите се изработени во природна големина, а ги прикажуваат… …   Macedonian dictionary

 • Руперт — назив за гумена кукла со големина на човек какви што биле направени голем број и пуштани како мамка од авионите при инвазијата на сојузниците во Нормандија во 1944 година, додека вистинските падобран ци се спуштале на сосем друго место …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»